Fler mästerskap och framgångar för våra seglare

• 22 aug 2024

image: Fler mästerskap och framgångar för våra seglare

Svenska framgångar och många deltagare på JNoM, ILCA 6 Ungdoms EM, Master SM / Europa Cup och även för ILCA ungdomar på Aero VM

Den 22a till 27e juli seglades Junior Nordiska Mästerskapen i Rungsted, Danmark med 6 st svenska ILCA 6 och 5 st svenska ILCA 4 på plats. Vädret var minst sagt varierat med mestadels lätta vindar, men med tunga regnmoln som ibland gav mycket vind. I ILCA 6 klassen blev Axek Ekerstig 2a, grattis till silvermedaljen, och Matilda Breitung blev bästa tjej (6e plats totalt). Bäst av svenskarna i ILCA 4 blev Erik Eriksson Brunius med en 4e plats och Stina Westberg blev bästa tjej (8e plats totalt).

Den 27e juli till 3e augusti gick Ungdoms (U19) EM utanför Bangor, Nord Irland. 9 svenskar (7 killar och 2 tjejer) var på plats, och totalt deltog hela 358 ungdomar i regattan. Det var fina seglingsvatten, men under veckan dominerade frånlandsvind och dessutom påverkades vinden nästan varje dag av omväxlande sol och tunga regnmoln. Inte helt lättseglat, och för oss svenskar som inte var vana vid tidvatten blev det ytterligare en utmaning – men lärorikt. De flesta dagarna var det ganska lätta vindar, men det blev också några riktiga hårdvindsrace – ja även race med allt från nästan stiltje till hårdvind i samma race. Båda svenska tjejerna, Wilma Kallin och Thyra Westbom, gick till guldfinal och kom 40 respektive 41a av 111 tjejer. Bland killarna kom Marius Graudums bäst med 14e plats i silverfinalen (76a totalt), tre platser före storebror Julius.

Men våra ILCA seglare har inte bara haft framgångar på mästerskap i ILCA, utan även i Aero. Ungdoms VM i Aero gick på vackra Marstrand i soligt och blåsigt väder, och flera av ILCA förbundets unga medlemmar var med. Hugo Sköld Orr blev ungdomsvärldsmästare i Aero 5, Erik Rahm ungdomsvärldsmästare i Aero 7 och Aron Wärnberg 2a. Vanja Ramm-Ericsson blev 3a bland tjejerna i Aero 5. Ett stort grattis till er, och alla andra svenska ILCA seglare som visade att de också kan leverera i Aeron.

Förra helgen var det gubbarna och gummorna i Masterklassens tur, med Master-SM och Europa Cup i ILCA Master. Oxelösund bjöd på fina arrangemang, trevlig regattamiddag och med fin vind och sol på lördagen men mer strulig vind på söndagen. ILCA 6 klassen vanns av Jonas Kostmann och ILCA 7 vanns av Tomas Nordqvist, grattis till er och alla övriga som är nöjda med sina prestationer.