Många svenska deltagare och framgångar på Kieler Woche och ILCA 4 VM

  • 2 jul 2024

image: Många svenska deltagare och framgångar på Kieler Woche och ILCA 4 VM

I förra veckan gick både Kieler Woche och ILCA 4 VM, med många svenska deltagare och framgångar för de svenska seglarna. På Kieler Woche i klassen ILCA 7 (Olympic class, seniorer) kom Ludde Lindquist på en fantastisk 8e plats och avslutade med 5e plats i medaljraset.

Under Kieler Woches andra del deltog hela 24 svenskar i klassen ILCA 6 Open plus en i ILCA 4, även här blev det framgångar med bland annat en 11e plats för Jakob Brännström. 

5 tjejer och 3 killar deltog samtidigt i ILCA 4 VM som gick i Portugal, med bland annat en 26e plats för Malcom Dahlberg.

 

Kieler Woche är en anrik regatta som startades redan år 1882 och idag är en av världens största regattor i antal deltagande båtar. Veckan är uppdelad i två delar, första delen är för olympiska klasser och seniorer / proffs, andra delen veckan är öppen för alla eller junorer. 

Under den första Olympiska delen av regattan, deltog 6 män i ILCA 7 (Ludde Lindqvist, Wille Kark, Rasmus Granzin, Aron Wärnberg, WIlliam Karlsson och Simon LInse) och 1 dam i ILCA 6 (Hanna Koba). Ludde, Wille och Rasmus tog sig till Guld final i ILCA 7, och Ludde även till medaljrace. Vi var många som satt klistrade framför skärmarna för att följa Ludde's medaljrace och se honom segla in på en fin 5e plats i medaljracet och 8a totalt - grattis Ludde.

Under andra delen av Kieler Woche var vi hela 25 svenskar ILCA seglare, varav 24 i ILCA 6 Open och 1 i ILCA 4. Ett stort härligt team med fantastiska coacherna Ian Elliot och Rasmus Granzin. Dag 1 bjöd på mellanvind och skvalpig sjö, men vi fick dock bara igenom två race pga ett åskväder som rullande in på kvällen. Dag två var det hård byig frånlandsvind, speciellt sista racet blåste det riktigt hårt. Jacob Brännström lyckades med både en första och en tredje plats i den hårda vinden. Efter de två första dagarna tog man ut guld, silver och bronsfinal. Till guldfinal gick Jacob Brännström, Claes Järudd, Alfons Sellin, Leo Fagerberg, Julius Graudums, Magnus Nilsson, Axel Almersson, Marius Graudums och Anders Wennberg. Dag tre (första finaldagen) blev det lång väntan på land på grund av vindbrist, men tillslut fick vi tre race i mellanvind från havet och skvalpig sjö. Bland annat Jacob imponerade med en 2a plats i första guldfinalen. Sista dagen var det åter mellanvind, skvalp och dessutom både regn, stora vindvrid och mojnande vind. Klart svårseglat, men det hindrade inte Claes Järudd från att ta både en spik och en 3a i sistda dagens guldfinaler. Bästa svensk på regattan blev Jacob Brännström med en 11e plats, andra blev Claes Järudd med 16e och tredje svensk blev Alfon Sellin med en 21a plats.

I Viana do Castelo, Portugal, gick samtidigt ILCA 4 VM med 3 killar (Malcom Dahlberg, Felix Palm och Erik Eriksson Brunius samt 5 tjejer (Linnea Åkesson, Vanja Ramm-Ericson, Ella Fagerberg, Kajsa Andersson och Sophie Brännström). Efter flera fina träningsdagar med mycket vind och sol, så bjöd första tävlingsdagen på dimma och stiltje - det blev inga seglingar den dagen. Senare under veckan kom solen och vinden. Till guld final kvalificerade sig Malcom Dahlberg bland killarna samt bland tjejerna Linnea Åkesson och Vanja Ramm-Ericsson. Malcom kom tillslut 26a och Linnea blev bästa svenska tjej med en 64e plats. Värt att nämna är att alla tre svenska tjejer i kom topp 8a i sista racet.

Grattis alla, bra kämpat.

Länk till Kieler Woche resultat: https://www.kieler-woche.de/en/sailing/results.php

Länk till ILCA 4 VM resultat: https://vilamourasailing.sailti.com/en/default/races/race-resultsall/text/2024-ilca-4-youth-world-championship-en/menuaction/race